Ask Your Question
1

Vrácení smazaného oddílu

asked 2015-09-25 07:47:59 +0100

KimJongChill gravatar image

updated 2015-09-25 08:09:52 +0100

Josef Kokeš gravatar image

Pokoušel jsem se nainstalovat systém pro Raspberry pi na SD kartu. Konal jsem tak na mém hlavním PC a postupoval jsem podle tohoto návodu: (nemůžu posílat linky, ale je to první odkaz na dotaz "raspberry pi 2 install ubuntu"

Provedl jsem příkaz sudo ddrescue -d -D --force ubuntuXXXX.img /dev/sda

Jak jsem později zjistil, /sda asi nebyla ta SD karta

Poté jsem restartoval tento počítač a už nenaběhl - nemohl najít disk

Používám 500 GB SSD, když jsem ho vypreparoval a připojil přes USB k jinému počítači, vidím jen 2 oddíly: jeden má 67 MB a nejde číst, druhý 1.8 GB (ano, ten linux, který měl mířit na SD kartu) a zbytek je "nevyužité místo"

Je nějaká šance se ještě dostat k datům?

edit retag flag offensive close delete

Comments

Radeji jen komentar, nez odpoved:
Tim dd si prepsal nejenom partition table, ale i cca prvnich (evidentne) 2 GB dat na tvem disku, cimz se pravdepodobne narusila struktura filesystemu (adresare). Obnova partition tabulky byva snazsi, ty se ale budes muset poohlednout po nejakem komplexnejsim recovery nastroji.

Je pravdepodobne, ze tvuj home zustal netknuty (tato data by mela byt dal nez prvni 2 GB na disku)
Take zalezi, jestli si mel jen jednu partition. Pokud si mel home, var apod. oddelene na zvlastni partition, mozna bude obnova techto dat mnohem snazsi -- bude stacit obnovit tu partition tabulku napr pomoci TestDisk

VojtechMyslivec ( 2015-09-25 11:14:17 +0100 )edit

Dulezite: doporucuji si pomoci toho dd/ddrescue udelat obraz celeho disku na nejaky externi ci jiny disk (treba jen do souboru) a pak pracovat s tim obrazem. Kdyz neco pokazis, budes mit jeste druhy pokus ;]

VojtechMyslivec ( 2015-09-25 11:14:28 +0100 )edit

Přesněji řečeno, Vojta doporučuje pracovat s kopií toho obrazu.

Josef Kokeš ( 2015-09-25 16:18:27 +0100 )edit

Při čtení tohoto dotazu jsem značně zděšen, že se něco takového může stát studentovi naší fakulty. Docela by mě zajímalo jak jste podle toho návodu postupoval, když v něm není sda nikde zmíněno. Jinak /dev/sda rozhodně tou kartou nebylo a i běžný uživatel linuxu by měl něco takového vědět. Taktéž spouštět příkazy o kterých nevíte, co dělají a ještě k tomu za roota, je pro mě nepochopitelná věc. Každopádně jste zničil partition tabulku a data za ní - 2GB. Na jakokoli blišší odpověď nám musíte popsat, kolik jste měl oddílů a jak byly uspořádané, zda jste měl LVM atd.

Radomír Polách ( 2015-10-17 17:18:33 +0100 )edit

1 Answer

Sort by » oldest newest most voted
1

answered 2015-09-25 20:31:53 +0100

Miro Hrončok gravatar image

updated 2015-09-25 20:33:13 +0100

Jednou se mi stalo to samé, ale na stripovaném LVM. To byla docela švanda.

  1. Budeš potřebovat nějaké prázdné disky, kam budeš ta data zálohovat a losukat
  2. Jak již napsal @VojtechMyslivec, okamžitě udělej někam pomocí dd/ddrescue obraz celého disku
  3. Na originál disk již nesahej a veškeré pokusy prováděj jen a pouze s udělaným obrazem (via @Josef Kokeš )

Potom dost záleží na tom, co na tom disku bylo, v jaké formě a pod.

Pokud to byla jedna velká partice, smiř se s tím, že o některá data jsi přišel. Zbytek by měl jít zachránit pomocí nástroje photorec, ale bude to jeden veliký nepořádek.

Pokud jsi měl rozdělený disk na více particí, /home zpravidla není na začátku a věci před ní mívají více než 2 GB. Měl bys celý /home být schopen objevit pomocí nástroje testdisk a to tak, že velmi pravděpodobně úplně všechna data i metadata.

Pokud jsi použil LVM, je možné, že testdisk žádnou partici nevidí. Nezoufej, jediné co potřebuješ, je konfigurační soubor LVM, který je v /etc a velmi pravděpodobně sis ho přepsal. Poznámka: Vzhledem k tomu, že tohle řešíme, nedělal sis doteď zálohy. Jeden ze souborů, který chceš určitě zálohovat je konfigurační soubor LVM. Naštěstí LVM to ví a zálohuje si konfiguraci tak trochu samo postupně na různá místa disku. Jeden kamarád mi napsal program v Céčku, který tuto zálohu objevil, pokud ho budeš potřebovat, zkusím ho dohledat. Díky tomu programu jsem obnovil všechny stripy mého /home a v klidu ho mohl namountovat.

Abych odpověděl na tvou otázku. Ano, nějaká šance dostat se k datům je. Dokonce bych řekl, že poměrně veliká.

edit flag offensive delete publish link more

Your answer

Please start posting your answer anonymously - your answer will be saved within the current session and published after you log in or create a new account. Please try to give a substantial answer, for discussions, please use comments and please do remember to vote (after you log in)!

Add answer

[hide preview]

Question tools

Follow
1 follower

Stats

Asked: 2015-09-25 07:47:59 +0100

Seen: 508 times

Last updated: Sep 25 '15