Ask Your Question
0

Implementačná BP pre ISM a autorské práva

asked 2015-01-24 21:11:48 +0100

drozdajka gravatar image

updated 2015-01-25 18:31:14 +0100

Miro Hrončok gravatar image

Keďže si vyberám rámcovú tému BP (resp. si chcem vymyslieť vlastnú), pozeral som vypísané témy bakalárskych prác na portáli a taktiež aj archív obhájených BP z roku 2014. Z toho, čo som tam videl, mi nie je jasné, aké sú požiadavky na BP pre obor ISM, aby odpovedala tomuto oboru. V archíve majú ľudia s oborom ISM väčšinou rešeršné práce: analýzy, studie proveditelnosti, atď. Vadilo by, ak by som vytvoril nejakú mobilnú alebo desktopovú aplikáciu? Čoho by sa mala táto aplikácia týkať, aby BP bola vhodná pre obor ISM? Je veľký rozdiel medzi témami pre ISM a SI, ak sú v podstate vypisované pod rovnakou katedrou?

Ďalej by ma zaujímalo, ako je to s autorskými právami na SW dielo, ktoré vznikne v BP. Patria autorské práva mne alebo škole? Mohol by som SW dielo vytvorené v BP potom komerčne predávať? V smernici som len našiel zmienku o odkúpení práv na SW pri externom zadávateľovi.

Ešte doplním, že PPR budem mať v letnom semestri, preto som sa na to ešte nemal možnosť pýtať.

edit retag flag offensive close delete

3 Answers

Sort by » oldest newest most voted
1

answered 2015-01-25 09:34:40 +0100

Josef Kokeš gravatar image

Implementační práce pro ISM je možná, ale musíte si dát pozor, ať tam nenarazíte na problém "práce nepatří do oboru". To se stává docela často i u jiných oborů. Jde o to, že když vypracováváte práci, tak ta se musí výrazně týkat oboru, ve kterém ji chcete obhajovat. Nikde jsem nenarazil na formální popis, co vlastně to "výrazné se týkání oboru" znamená, ale při zadávání prací se mi zatím osvědčoval postup, projít si povinné předměty oboru a napsat zadání tak, aby byly evidentní návaznosti aspoň na dva tyto předměty a tyto návaznosti byly výraznější než na povinné předměty jiných oborů. Takže kdyby student chtěl na oboru IT psát nějaký kompilátor (jasná TI práce), musel bych zadání napsat tak, abych tu kompilátorovou část zatlačil do pozadí (třeba: kompilátor nebude student psát, ale použije nějaký existující) a naopak zdůraznil části týkající se IT (bezpečnost, například).

Pokud k práci přistupujete z pozice studenta, můžete udělat to samé a připravit si argumentaci, v čem vaše téma navazuje na ISM a proč to není práce pro SI. Toto pak se svým vedoucím zapracujte do zadání. Ale jsem opravdu zvědavý, jak to dokážete, pokud primárním výstupem (odhaduji podle vašeho dotazu na práva) není koncept aplikace (typická ISM úloha) ale její implementace (typická SI úloha) - od vás se spíš očekává, že navrhnete nějaký systém a implementaci necháte nějaké "cvičené opici".

Dobrá zpráva: Řekl bych, že implementační práce pro ISM to bude mít trochu jednodušší než jiné "hraniční" práce, protože pan děkan má rád, když všechny typy prací obsahují nějaký implementační prvek. Ale tu argumentaci, že vaše práce opravdu je ISM, budete potřebovat i tak, zcela jistě vám neschválí práci, která evidentně spadá třeba do TI.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Ďakujem za objasnenie. Ja som tiež nikde nenašiel žiaden dokument, ktorý by určoval, čoho by sa mali týkať BP pre jednotlivé obory. Budem sa snažiť sústrediť sa na analýzu/koncept/atď. Asi by to bola pre mňa práca navyše, mať plne implementovanú aj plne zanalyzovanú aplikáciu zo všetkých možností (ekonomických, tržných, koncepčných, ...), asi by som vytváral 1,5 bakalárky.

drozdajka ( 2015-01-25 14:33:25 +0100 )edit
1

answered 2015-01-25 12:27:27 +0100

Miro Hrončok gravatar image

updated 2015-01-25 14:31:42 +0100

K druhé části otázky (příště doporučuju položit zvlášť):

Jako student si vybíráš, jakým způsobem bude s prací naloženo. Máš 6 možností - vše je v odkazovaném archivu. Pozor, v dokumentu se pracuje s pojmy jako GPL a LGPL, ale to zcela chybně - jakékoliv srovnání uvedené v tom dokumentu tedy neberte nikdo vážně.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Z tých možností by asi pre mňa bola najlepšia šiesta, prácu si chcem nechať, nechcel by som to ako školské dielo a to znamená 7 000 Kč po schválení dekanom. No ale vzhľadom na to, že rozsiahla implementačná BP do ISM podľa odpovedi vyššie asi ani veľmi nepatrí, tak si radšej sústredím na niečo iné.

drozdajka ( 2015-01-25 14:39:14 +0100 )edit
0

answered 2015-01-25 07:03:54 +0100

michal.stadler gravatar image

updated 2015-01-25 07:04:26 +0100

Práce oborů SI i ISM spadají pod stejnou katedrou (KSI). Každopádně první, co by jsi měl udělat, je najít si nějakého vedoucího práce (už máš za 5 minut 12) a probrat to s ním. Obecně bych ale řekl, že implementační práce pro ISM nebude problém, v nejhorším tam "nakreslíš o pár obdélníků" víc, než pro SI. ISM nemá moc implementačních prací, protože lidi z ISM baví víc analýzy, než kódění.

Tohle by jsi si měl pamatovat z PAI :D. Autorské právo určitě zůstává tobě (podle platného zákona v ČR se autorského práva nemůžeš vzdát ani ho předat). Zbytek už si úplně jistě nepamatuju, ale pomůže Edux , slajd 46+ :))

edit flag offensive delete publish link more

Your answer

Please start posting your answer anonymously - your answer will be saved within the current session and published after you log in or create a new account. Please try to give a substantial answer, for discussions, please use comments and please do remember to vote (after you log in)!

Add answer

[hide preview]

Question tools

Follow
1 follower

Stats

Asked: 2015-01-24 21:11:48 +0100

Seen: 173 times

Last updated: Jan 25 '15