Ask Your Question
0

Požadavky a doporučení pro BP z SI

asked 2015-01-19 17:12:28 +0100

anonymous user

Anonymous

Existuje nějaký dokument, který by specifikoval, co vše má být uvedeno v BP z SI?

  • Jaké diagramy?
  • ukázky kodu?
  • popis použití návrhových vzorů?
  • popis platformy? (dělam Android aplikaci)
  • popis vývojových nástrojů (Android studio)?

napádá vás něco dalšího?

Díky!

edit retag flag offensive close delete

3 Answers

Sort by » oldest newest most voted
3

answered 2015-01-19 19:15:49 +0100

Josef Kokeš gravatar image

V životě jsem neviděl dokument, který by takhle podrobně popisoval náležitosti jakékoliv práce. Pochybuji, že zrovna pro obor SI existovat bude. Pokud chcete nějaký "vzor", tak se podívejte na dřívější obhájené práce ( https://dip.felk.cvut.cz/browse/faculty.php?f=F8 ), najděte nějakou s podobným tématem a nechte se inspirovat. Ale ta inspirace stejně skončí tak maximálně na úrovni osnovy (seznamu kapitol).

IMHO:

  • Diagramy ano, pokud vysvětlují něco, co je podstatné a netriviální. V takovém případě je určitě lepší diagram než deset stran textu.
  • Ukázky kódu ne, leda snad v příloze pro krátké ale klíčové funkce.
  • Použití návrhových vzorů ne. K čemu? BP není povídání o tom, "jak jsem se naučil 20 vzorů a všechny jsem je použil v aplikaci".
  • Popis platformy ano, ale jen do té míry, aby to čtenáři vysvětlilo klíčové aspekty řešení.
  • Popis vývojových nástrojů absolutně ne.
edit flag offensive delete publish link more
1

answered 2015-01-22 15:48:12 +0100

elepf gravatar image

Existuje směrnice děkana 12/2014 (Požadavky na obsah a formu BP na FIT ČVUT), příloha 5.: http://fit.cvut.cz/sites/default/files/STO/Priloha5-smernice_dekana_pro_szz-typy_dpabp.zip , která popisuje, co má obsahovat která BP:

  1. Implementační BP
  2. Návrhová BP
  3. Srovnávací (rešeršní) BP
  4. Kombinovaná BP

Samozřejmě ale dokument neobsahuje, zda má být na str. č. 7 použit Activity diagram či nikoli.

Odkaz je k nalezení na Eduxu : https://edux.fit.cvut.cz/szz/start#smernice (příloha č. 5).

edit flag offensive delete publish link more
1

answered 2015-01-22 14:21:30 +0100

Iva Houdková gravatar image

Popis toho, co bys měl mít v BP by měl vyplývat už ze zadání, které ti schválí katedra. Mě tam třeba přidali k obecnému popisu toho tématu na konec osnovy tohle: "Výsledkem práce bude jednak podrobný technický návrh integrace obou systémů na úrovni jejich API a jednak konceptuální návrh integrovaného systému s důrazem na využití (přidanou hodnotu) včetně popisu typických případů užití." A z toho už bylo celkem jasný, co tam asi chtějí.

Víceméně jsem tam měla hlavně požadavky, use case a nějaké ty scénáře k nim, modely procesů a doménový model v analytické části a pak datový model, model komunikace (SSD) a model architektury v návrhové části.

Implementaci jsem nedělala, takže ke kódu moc nevím - obecné ukázky kódu tam asi můžeš mít v přílohách, ale jen něco opravdu zajímavého a originálního, jinak asi není důvod (zdroják pak dáš stejně asi na CD, na to se nikdo dívat nebude). Návrhové vzory jsou asi taky zbytečné, zas jen pokud nějaký použiješ opravdu tak, že je to naprosto stěžejní pro tu aplikaci.

Hodně záleží na vedoucím i na oponentovi, já jsem měla třeba oponenta z úplně jiné katedry, takže mi ty diagramy ani moc nekontroloval, ale pokud máš podezření, že by se v tom mohl hrabat víc, zajdi si za ním na nějakou krátkou konzultaci, zeptej se, co by on od toho tématu očekával a co by si představoval, že tam bude.

edit flag offensive delete publish link more

Your answer

Please start posting your answer anonymously - your answer will be saved within the current session and published after you log in or create a new account. Please try to give a substantial answer, for discussions, please use comments and please do remember to vote (after you log in)!

Add answer

[hide preview]

Question tools

Follow
1 follower

Stats

Asked: 2015-01-19 17:12:28 +0100

Seen: 438 times

Last updated: Jan 22 '15