Ask Your Question
3

Jak získat praxi při škole

asked 2016-02-11 15:59:07 +0100

relickus gravatar image

updated 2016-02-11 16:02:20 +0100

Ahoj, už dlouho mě trápí docela zásadní věc a sice, že ve druháku stále nemám žádnou reálnou praxi v oboru, která je jak vidno dost často požadavkem u pracovních nabídek. Je to skoro začarovaný kruh - abys získal praxi, potřebuješ praxi. Není se asi čemu divit, nikdo nebude nadšeně vítat absolventa s kvantem teoretických (bohužel jen dost povrchních) znalostí, ale bez zkušeností s praxí. Navíc spousta nabídek vypadá takto : "Požadujeme zkušenosti s technologiemi: ___ sem vložte 10 technologií z nichž znám podle jména tak 4 a trochu umim 1 ___".

Zdá se že řada lidí se už v IT pohybovala před FITem, to ale není můj případ, takže kdybych momentálně někam měl posílat svoje CV, můžu se chlubit maximálně tak progtestovýma úlohama.

Chtěl bych od vás poradit co v takové situaci můžu dělat. Práci při škole vzhledem k náročnosti nestíham, jsem rád, že studuju tak jak studuju, ale problémem stejně spíš je jak nějakou praxi získat. Samozřejmě, že se dá po večerech učit různý moderní technologie, ale bez reálnýho projektu 1) nemam nic na čem bych ukázal že to umim - ta položka na CV a 2) to bez denního používání stejně za dva měsíce zapomenu (ze zkušenosti).

Jediný řešení co mě napadlo, je nějaká stáž, nevíte o něčem co by se dalo využít? Třeba kdyby bylo něco v létě tak bych tomu mohl věnovat prázdniny. Nebo eventuelně i přes semestr, zkusil bych zabrat a skloubit to se školou. Hlavně abych nedokončil Bc. bez jedinýho kontaktu s reálnym projektem. Myslim, že po škole se ta praxe bez praxe bude hledat určitě hůř, než teď při škole (proto mě napadly ty stáže třeba).

Věřim že v tomhle nejsem sám a že odpověď ocení hodně studentů, i těch budoucích. Za jakoukoliv radu budu rád, třeba i jen co hledat, kde to hledat atd.

Díky

Ještě dodatek - vím že na FITu existuje něco jako spolupráce s průmyslem, ale nevím jestli je to vhodný, protože to asi bude o něco vyšší level než na jakým jsem já, nevím.

edit retag flag offensive close delete

Comments

Doporucim obhlednout nastenku ve 3. patre vedle PR. Je tam spousta nabidek pro studenty. Jiste se tam nejaka takova "staz" najde.

VojtechMyslivec ( 2016-02-12 22:02:02 +0100 )edit

Díky, tu nástěnku si občas prohlížím, ale tam je podle mě stejný problém jako s normálními nabídkami na netu - prostě už se požaduje pokročilá znalost a/nebo zkušenosti s technologiemi.

relickus ( 2016-02-14 16:24:59 +0100 )edit

2 Answers

Sort by » oldest newest most voted
0

answered 2016-03-08 10:44:15 +0100

updated 2016-03-08 11:37:35 +0100

Josef Kokeš gravatar image

ANO, Portál spolupráce s průmyslem existuje (SSP) a NE není to jen high level. Jinak by to nemělo smysl a neřešilo by to přesně tenhle problém, který máš ty i spousta dalších studentů. SSP se snaží mít různé firmy s různými projekty tak, aby se tam našla nejen nějaká větší závěrečná práce na bakalářku či diplomku, ale také menší projekty na semestrálky a podobně.

Pokud si nejsi jistý, není nic lepší, než si o tom zjistit víc. V pondělí 14. 3. 2016 je přímo na fakultě náš vlastní "veletrh firem" tedy akce [email protected] (co.fit.cvut.cz), kde si můžeš jednotlivé stánky firem obejít a na práce, které mají v portálu se poptat. Samotný Portál spolupráce s průmyslem tam bude mít samozřejmě také stánek a mohou ti tak ukázat, jaké nabídky tam jsou a co by se pro tebe našlo. Nemusíš se tedy do SSP hlásit, když si nejsi jistý. Tohle je nejlepší příležitost jak to zjistit.

edit flag offensive delete publish link more
1

answered 2016-02-11 16:42:44 +0100

Josef Kokeš gravatar image

Tradiční odpověď pro lidi postižené IT je, zapojit se do nějakého open-source projektu a přispívat do něj. Může to být existující projekt nebo úplně nový, to je celkem jedno, důležité je, aby vás bavil. Potom v CV můžete ukázat, kam a jak jste přispíval. Zajímavé projekty se dají najít i na škole (zeptejte se nějakého vyučujícího, který vám připadá vstřícný) nebo ve "spřátelených" organizacích (Cesnet, Profinit...).

(Nový projekt má tu výhodu, že když se uchytí, tak může být i velmi finančně zajímavý už sám o sobě, nejen jako reference.)

"Požadujeme zkušenosti s technologiemi" bych se nebál, i když na papíře mezi nimi je AND, v praxi to skončí spíš jako OR, zejména pokud dokážete ukázat, že technologii 1-4 sice neznáte vůbec a 5-8 jen z rychlíku, ale znáte í dobře a 10 výborně a máte zkušenosti s X, které je poměrně blízko 8.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Doporučuju vymyslet si vlastní open-source projektíčky, na kterých budeš dělat ve volném čase a budeš je dávat na Github. Časem u toho narazíš na to, že některé knihovny nebo nástroje, které chceš použít, dělají něco špatně / nevhodně, tak to opravíš a pošleš na Githubu do těch projektů. Začne se to na sebe balit. Za několik let ti začnou nabídky chodit samy. A pokud ne ty, které chceš, často stačí místo CV poslat link na Github (nebo poskládat z Githubu CV). (Není vůbec špatné po skončení semestru zveřejnit na Githubu i ty porgtestové úlohy.)

Miro Hrončok ( 2016-02-19 10:41:49 +0100 )edit

ad "Požadujeme zkušenosti s technologiemi" z vlastní zkušenosti: Někdy na konci minulého roku mě vzali do firmy, která dělá vestavné systémy s tím, že zvládám C/C++, moje znalosti vestavných systémů končily na úrovni SAPů (takže žádná sláva) a že mě zbytek doučí, což taky udělali, takže rozhodně bych se nebál jít na pohovor s tím, že nesplňuju všechny požadavky.

Jaromír Mikušík ( 2016-03-03 10:37:15 +0100 )edit

Muzes se zapojit do klubu SU CVUT jako http://www.siliconhill.cz/ nebo jinych kolejnich, kde studenti sami spravuji site a servery... Pokud nebydlis na kolejich tak http://tech.su.cvut.cz/

hody ( 2016-03-10 17:13:31 +0100 )edit

Your answer

Please start posting your answer anonymously - your answer will be saved within the current session and published after you log in or create a new account. Please try to give a substantial answer, for discussions, please use comments and please do remember to vote (after you log in)!

Add answer

[hide preview]

Question tools

Follow
1 follower

Stats

Asked: 2016-02-11 15:59:07 +0100

Seen: 625 times

Last updated: Mar 08

Related questions