Ask Your Question
2

ISM - uplatnenie absolventa

asked 2016-02-07 20:07:10 +0100

kecup gravatar image

Ahoj, zaujíma ma, aké reálne uplatnenie má po škole absolvent oboru ISM, či už bakalárskeho alebo magisterského štúdia. Prečítal som si informácie na fakultnom webe, ale danej problematike sa až tak nevyznám. Je tento obor len pre tých, čo chcú pracovať v korporátnej podnikovej sfére, prípadne majú ambície na manažérske pozície alebo plánujú si založiť vlastnú firmu? Na aké pracovné pozície sa teda môže čerstvý absolvent uchádzať? Môže absolvent tohto oboru pracovať ako klasický SW vývojár? Veď mnoho dôležitých predmetov je spoločných.

edit retag flag offensive close delete

2 Answers

Sort by » oldest newest most voted
5

answered 2016-02-07 23:20:20 +0100

Josef Kokeš gravatar image

updated 2016-02-07 23:21:33 +0100

IMHO je obor ISM poněkud nadbytečný a současně ostatním studentům FITu jeho předměty chybí. Proč nadbytečný: Protože ty předměty, které má navíc, podle mě nejsou postačující na to, aby měl absolvent předpoklady pro práci na manažerské pozici (podnikatel, projektový manager, CIO apod.) - ne ve srovnání s absolventy VŠE FIS, kteří jsou zaměření na velmi podobné pozice, ale mají podstatně víc ekonomických předmětů, které jsou na té pozici potřeba. Připadá mi, že očekávaná pozice absolventa ISM je zhruba na úrovni vedoucího nějakého programátorského týmu, kdybychom to vztáhli na dělnické profese, tak zhruba na úroveň mistra. Naštěstí je většina předmětů společná, takže i když třeba absolvent ISM nebude schopný se prosadit proti lidem z VŠE, bude schopný se živit "normálním IT".

Na druhou stranu považuji za naprosto zásadní chybu celého FITu, že ostatní absolventi fakulty nemusí mít ekonomické povědomí vůbec. Můžeme se stokrát vysmívat, jaká je ekonomie pavěda a jak se ekonomové nedokáží shodnout ani na základních otázkách, ale skutečností zůstává, že světem hýbou peníze a bylo by zatraceně vhodné, aby každý - programátor, ale taky lékař, řemeslník a koneckonců i genderový specialista nebo rekreolog - měl trochu ponětí o tom, kde se ty peníze berou a jaké má trh zákonitosti. A v tomto ohledu vidím ISM jako nesmírně přínosný, protože aspoň nějaké informace z této oblasti absolventům přinese, a myslím si, že jeho absolventi mají proti ostatním našim oborům velkou výhodu. Doporučil bych každému i z jiného oboru, aby si vybrané předměty z ISM zapsal jako volitelné, přesto že jde "jen o humanitní nesmysly".

Bohužel otázkou zůstává, jestli to je dost na to, aby takový absolvent byl schopen konkurovat absolventům VŠE. V čistém programování určitě, ale co jsem viděl v MI-DPO v tom běhu, kdy ho vedl doktor Pecinovský, tak stačí trochu uhnout z tvrdého kódování směrem k návrhu informačního systému (což IMHO do kompetence FITu patří, nebo by tak aspoň patřit mělo) a naši už-skoro-inženýři mají velký problém. Upřímně, pokud má někdo ambice na něco "lepšího", než je programátor, tak bych mu spíš doporučil tu VŠE. Klidně i jenom na úrovni jednoho nebo dvou semestrů, ve kterých si zapíše klíčové předměty.


TL;DR: Ano, absolvent ISM může pracovat jako klasický SW vývojář. Nemá v tom skoro o nic horší podmínky než ostatní absolventi FITu.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Můžu se zeptat jaké předměty z ISM a z VŠE považujete za klíčové? A co si prosím myslíte o předmětu BI-EPD.2?

Anonymous ( 2016-02-10 09:47:11 +0100 )edit
1

Bohužel jsem si BI-EPD.2 neprošel, ale podle sylabu vypadá rozumně, i když evidentně (vzhledem k rozsahu) nemůže než klouzat po povrchu.

Z VŠE bych určitě doporučil: Finance podniku, Účetnictví, Právo (do jisté míry se kryje s naším BI-PRP), Analýza a návrh IS, Management, Marketing a asi radši i mikroekonomii (Ekonomie I.), zhruba v tomto pořadí. Mě osobně dost nadchl Kvantitativní management a související předměty (Teorie her a ekonomické rozhodování); částečně to teď má @Tomáš Kalvoda v BI-VMM, ale obávám se, že to bude zaměřené spíš na tu matematickou stránku věci, přičemž ta ekonomická interpretace je podle mě důležitější.

Josef Kokeš ( 2016-02-10 12:00:34 +0100 )edit

Tak určitě. V BI-VMM nejedeme po povrchu, v BI-VMM dřeme dno. Teď vážně. Zhruba polovina předmětu je věnována (obecným) optimalizačním úlohám a cca třetina pak speciálnímu případu, lineárnímu programování. Můžete si pod tím představit úlohy od plánování efektivní distribuce produktů k zákazníkům až po řešení sudoku. Můj cíl je samozřejmě matematika, čili jádro pudla, princip, hlavní myšlenky.

Tomáš Kalvoda ( 2016-02-10 21:47:52 +0100 )edit
1

answered 2016-02-10 09:57:14 +0100

Anonymous gravatar image

Já si myslím, že pro manažera je naprosto klíčový předmět FI-MPL tedy manažerská psychologie. Když je totiž tým správně motivovaný a ty víš jak ho vést, tak to přináší tu správnou atmosféru, která je nezbytná pro správné fungování týmu a tím i pro efektivitu celé firmy.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

A myslíš si že ten předmět jde dostatečně do hloubky aby to k něčemu reálně bylo?

relickus ( 2016-02-11 15:35:25 +0100 )edit

Já myslím, že k něčemu to určitě je. Podívej se na fit-wiki na slajdy z přednášek a třeba si uděláš nějakou představu. Učitel je profík z praxe a učí to fakt skvěle. Často látku okoření nějakým ukázkovým videem, takže se na přednášce rozhodně nenudíš. Jsou tam podle něj všechna důležitá témata z manažerské psychologie a ke každému tématu vždycky doporučí nějakou vhodnou knížku. Zkus se přijít podívat aspoň na první přednášku a určitě uvidíš, že to stojí za to. Já bych to doporučil všem, i těm co nemají ambice být manažerem. Spousta prvků manažerské psychologie je totiž uplatnitelná v běžném (tedy i neprofesním) životě.

Anonymous ( 2016-02-11 20:36:51 +0100 )edit

Your answer

Please start posting your answer anonymously - your answer will be saved within the current session and published after you log in or create a new account. Please try to give a substantial answer, for discussions, please use comments and please do remember to vote (after you log in)!

Add answer

[hide preview]

Question tools

Follow
1 follower

Stats

Asked: 2016-02-07 20:07:10 +0100

Seen: 334 times

Last updated: Feb 10