Ask Your Question
0

Chodíte někdo střílet?

asked 2015-12-20 20:04:54 +0100

anonymnisrab gravatar image

updated 2015-12-20 20:35:09 +0100

Josef Kokeš gravatar image

Zdravím vespolek,

máte někdo zbroják a chodíte občas na střelnici střílet ostrými? Byl by někdo ochoten si jít zastřílet ve více lidech a zaučit ostatní, kteří zbroják nemají? Rád bych se naučil střílet, protože to vypadá, že bezpečnost v Evropě už není (a asi v blízké budoucnosti ani nebude) co bývala. Lepší umět a nikdy nepotřebovat než potřebovat a neumět, že...

edit retag flag offensive close delete

1 Answer

Sort by » oldest newest most voted
0

answered 2015-12-20 20:33:49 +0100

Josef Kokeš gravatar image

updated 2015-12-20 20:34:56 +0100

Na vašem místě bych zašel na nejbližší střelnici a zeptal se tam na možnosti výuky střelby. Moje zkušenost je taková, že na střelnicích - aspoň těch větších - se vždycky mezi personálem najde někdo, kdo začátečníkovi pomůže. Bude to něco stát, jistě, ale ty informace do začátku se hodí a určitě je lepší je dostat předžvýkané než na ně přijít sám (často tou těžší cestou přes nemocnici nebo policii).

Existuje také spousta firem, které se živí pořádáním adrenalinových střeleb ("vyzkoušejte si střelbu ze všeho možného od maličkého Walthera přes různé pistole a Terminátorovu brokovnici až po samopal či ostřelovačskou pušku"). Drtivá většina z nich nepochybně bude ochotná (za příslušnou finanční kompenzaci) začátečníka zaučit i do té "serioznější" střelby, tedy ne za účelem adrenalinu, ale za účelem sebeobrany. Byl jsem na jedné akci s lidmi od http://www.strileni.com, jejich šéf Petr Novák na mě udělal dobrý dojem.

Každopádně bych si dal dost pozor na přístup "kamarád mě vezme". Osobně bych se raději svěřil profesionálům, kterým za to zaplatím, než člověkovi, o kterém vím v lepším případě jen to, že je do zbraní fanda.

Nicméně z hlediska obrany bych střelné zbraně ještě jednou zvážil. Co jsem se bavil s lidmi, kteří tomu rozumějí, tak taková pistole nebo revolver není zase takové terno - útočník může mít (mnohdy oprávněný) pocit, že se neodvážíte vystřelit kvůli potížím, které s tím následně oběť mívá, a stejně zaútočí, zatímco jít proti pořádnému teleskopickému obušku nebo noži by si hodně rozmyslel. Navíc u toho nože je mnohem jednodušší dokázat, jestli šlo o nutnou obranu nebo ne, než u té pistole.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

1

Začnu odspoda. Teleskop považuji za dobrou zbraň. Nože bych se už bál kvůli větší šanci, že netrénovaný obránce útočníka zabije. O střelných zbraních uvažuji především díky sportovcům z různých koutů světa, kteří rádi provozují svůj oblíbený sport s automatickými zbraněmi někde na stadionu/v kině/v hospodě/kdekoliv kde je hodně lidí. Praxe v Izraeli ukazuje, že ozbrojený civilista bývá velmi efektivní při zastavení těchto kratochvílí... Proto tento dotaz. Souhlasím s tím, že profesionál je dobrá volba, bohužel střelba jako taková leze do peněz a s profesionálem leze ještě více. Informace mám předžvýkané ze stránek typu http://zbranekvalitne.cz a intruktážních videí jednotlivých střelnic, kde ukazují chování na střelnici, manipulaci se zbraní etc.

anonymnisrab ( 2015-12-20 21:32:50 +0100 )edit

Rozhodne noz do sebaobrany nepatri, s nozom dokaze netrenovany clovek rezat do miest, kde su tepny. Slzak a teleskop je dobra (bezpecna) volba.

PeterBocan ( 2015-12-20 21:52:51 +0100 )edit

@PeterBocan: Teleskop je určitě dobrá volba. Slzný plyn je určitě bezpečná volba z pohledu možného zranění útočníka, nejsem si tak jistý, že je to bezpečná volba z pohledu odvrácení útoku. Nicméně pokud už OP zvažuje střelnou zbraň, tak mi připadá celkem nesmyslné dělit zbraně podle toho, jestli s nimi může útočníka nechtěně zabít - s tím musí u střelné zbraně počítat.

@anonymnisrab: V tom případě bych se zkusil zeptat na té střelnici. Taky to nebude zadarmo, ale bude to pravděpodobně v cenových relacích, které jsou pro studenta snesitelnější.

Josef Kokeš ( 2015-12-21 07:26:46 +0100 )edit

Ok, pokud se tu nikdo nepřihlásí (jsem celkem realista), tak bych v dohledné době zašel na střelnici sám a kdyžtak sem hodím report.

anonymnisrab ( 2015-12-22 10:15:20 +0100 )edit
2

Ad. Praxe v Izraeli... Jenže v Izraeli ta civilní ochrana funguje docela jinak, než si většina lidí myslí. Aby tam člověk dostal zbroják, tak kromě tradičních věcí, které známe z Čech, musí projít i armádním výcvikem a musí mít relevantní a prokazatelný důvod k držení zbraně. 80-90% žádostí zamítnou, takže zbraně mají ve výsledku jen ti, kteří s nimi opravdu umí zacházet. A z toho plyne ona vysoká efektivita civilní obrany, kterou ale za pár hodin na střelnici fakt nezískáš.

michal.stadler ( 2015-12-27 13:38:34 +0100 )edit

Your answer

Please start posting your answer anonymously - your answer will be saved within the current session and published after you log in or create a new account. Please try to give a substantial answer, for discussions, please use comments and please do remember to vote (after you log in)!

Add answer

[hide preview]

Question tools

Follow
1 follower

Stats

Asked: 2015-12-20 20:04:54 +0100

Seen: 453 times

Last updated: Dec 20 '15