Ask Your Question
2

Budoucnost webových vývojářů

asked 2015-07-21 23:47:14 +0100

HonzaM gravatar image

Na FIT jsem šel s nulovou znalostí programování a neměl jsem tušení, jaký obor si zvolím. V prvním semestru jsem se rozhodl pro obor Web a multimédia a nyní se ve volném čase učím HTML5, CSS3, JavaScript, jQuery a chystám se na PHP. Byl jsem opravdu rád, že jsem konečně našel něco, co mě baví a čím bych se chtěl živit. Bohužel v posledních týdnech jsem narazil na věci, jako Prestashop, Adobe Muse, http://themeforest.net apod. a byl jsem svědkem, jak parta náctiletejch kluků zvládla vytvořit pěkný, responzivní a dobře fungující e-shop s nulovou znalostí kódování/programování pomocí Prestashopu. A nyní se obávám, jak to bude s tímto oborem do budoucna, když už nyní grafik může s pomocí Adobe tvořit weby bez znalosti HTML, CSS, JS. Vlastně díky šablonám už ani ten grafik není potřeba.. Co si o tom myslíte vy? Neměl bych se vykašlat na kódování, JS a věnovat se něčemu jinému? Děkuji všem za názory! :)

edit retag flag offensive close delete

5 Answers

Sort by » oldest newest most voted
8

answered 2015-07-22 23:08:48 +0100

Vladimír Kotýnek gravatar image

Upřímně, jako absolvent oboru Web a multimédia Ti radím, změň obor. Tahle sféra trhu je dneska tak přesycená přivydělávajícími si studenty, že jako jednotlivec bys potřeboval dávku talentu, píle a citu pro obchod, abys vydělal slušnější peníze a musel bys mít jó štěstí, aby ses nachomýtl k zajímavějším projektům. Ano, zapiš si ty předměty jako volitelné, některé jsou hezké a hodí se pro praxi.

Pokud je tvým cílem dělat e-shopy a webové prezentace firem (což věřím, že pro řadu studentů v prvním ročníku může být ten jejich vysněný cíl, protože toho o IT ještě moc neví), tak je tenhle obor pro tebe z krátkodobého až střednědobého hlediska OK, je to lehká, ale opravdu jen lehká, výhoda, budeš ale pouze konkurencí pro tisíce a tisíce dalších, kteří budou jen srážet cenu Tvé práce, protože jakožto studenti jsou ochotni nabídnout lepší cenu. Jak říkával náš učitel Assemblerů na střední: "...a peníze jsou vždy až na prvním místě." Díky neznalosti zákazníka se dneska ještě na kvalitu tolik nehledí. Pokud chceš dělat komplexnější webové aplikace, pravděpodobně v týmu s více lidmi, potřebuješ jako základ stavět na softwarovém inženýrství, ty čistě webařské věci se doučíš buďto po večerech nebo za pochodu.

Budoucnost webových prezentací firem a e-shopů vidím v klikacích aplikacích, kde za pár hodin dovede každý PR expert a absolvent ekonomky naklikat parádní web. A je to myslím dobře, svět by se měl zjednodušovat. Pokud chceš nějak webům a multimédiím přispět, uč se spíše takové aplikace, kde si lze ten e-shop a webovou prezentaci firmy naklikat, vyvíjet. Jenže to už je hodně o softwarovém inženýrství a znalosti konkrétních technologií, ne o tom PHP, co se učí v oboru Web a multimédia.

edit flag offensive delete publish link more
2

answered 2015-07-22 21:31:40 +0100

Montella gravatar image

Pokud chceš dělat web designéra, tak se klidně nauč to PHP a máš šanci na úspěch v tom co si myslíš a v co doufáš. U webů je snad nejvíce vidět, že cenu práce určuje nejen poměr poptávka / nabídka, ale především nevědomost zákazníka a to, že si chce být jistý nějakou podporou po akceptaci produktu (jdyž bude chtít něco změnit). Popíši ti, čím se budeš pravděpoodbně živit jako PHP programátor.. přijde za tebou nějakej strejda a poví ti, že má firmu co vyrábí ten nejlepší kabanus a tak by potřeboval stránky, tak se s ním dohodneš že mu je za 15tku uděláš a on je nadšený, protože mu uděláš krásné stránky a on si za 10tiíc nehcla před 10ti lety udělat stránky z Frontpage. A co uděláš ty? Vesmě jednu ze 3 věcí, protože nejseš idiot: A) Zajdeš na wrapbootstrap, themeforest a podobný sračky, kde 95% prodejců stejně porušuje všechny licenční podmínky balíčku co v jejich template používají a přeprodávají, stáhneš si tam super šablonu za 5 dolacu a za 5 hodin to jen jemně poupravíš a uděláš tam single plage administraci článků s CKEditorem.

B) Stáhneš libovolné sračkoidní CMSko v php, co má víc děr, než feature - například wordpress, nebo joomlu a nahodíš na to jen template a změnníš fotky, za 10 hodin mu to odevzdáš a slízneš odměnu

C) Najmeš inda, ten ti to udělá za hodinu a půl.

Pokud je todle cesta, kterou sis vybral tak gratuluju.. POkud chceš ale dělat to, o čem ty weby opravdu jsou a proč si někteří žijí dobře, tak se naučíš i něco jiného než PHP a začneš se podílet na něčem jiným, kde děláš víc než jen že zvracíš jedno ECHO za druhým, většinou se tomu říká RIA.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

2

Zbytečně konfrontační tón a přílišná zaměřenost na jeden konkrétní směr. PHP nebo RIA, přijde mi to celkem lhostejné, využívat vysokoškoláka na kódování mi přijde jako trochu luxus. "O čem weby jsou" bych viděl spíš v tom, jak přilákat uživatele, jak je udržet, jak je přeměnit na peníze, jak analyzovat jejich chování a využít výsledky k získání dalších zákazníků - nic z toho se ale, obávám se, na FITu neučí :-(

Josef Kokeš ( 2015-07-22 22:13:14 +0100 )edit

ja miluju zbytecne konfrontacni ton.. on zacal mluvit o jquery, html, css, html5 atp.. az jako posledni zminil backend a zrovna php.. oh.. no.. chtel jsem byt zrovna hodnej a rict mu, ze to co chce umet on a predstavuje si jako nejakou endgame pricku, delavaji lide se zakladkou, pac na tto vesmes musi umet hovno - za to ale musi mit dost trpelivosti na to se poprat s debilovinama typu javascript..

Montella ( 2015-07-22 23:09:22 +0100 )edit
2

answered 2015-08-02 12:53:40 +0100

Radek Bartyzal gravatar image

Rád bych přidal další rozměr k uvážení a to, co čekáš od VŠ?

A) Že tě naučí být dobrým webařem, pokud si zvolíš odpovídající obor. Viz. předcházející odpovědi, se kterými souhlasím.

B) Že ti poskytne soubor hlubších znalostí, díky kterým budeš moct být jak dobrým webařem, tak např. Soft. inženýrem.

FIT samozřejmě povinnými předměty zajišťuje jistou základní úroveň znalostí absolventů, ale svým přístupem ke studiu ( = volba volitelných předmětů + oboru) dokážeš velmi výrazně ovlivnit, co si ze školy ve výsledku odneseš.

Kam tím mířím? Na FITu jsou předměty, jejichž absolvováním nabydeš znalosti, které bys samostatně získával velmi těžko = např.: BI-GRA, BI-PJP... Jsou to totiž převážně teoretické znalosti, díky tomu jdou ale využít v mnoha situacích. Ať už se rozhodneš programovat v čemkoliv, vědět, jak funguje překladač a co to je assembler se hodí vždy. Na druhé straně jsou tu předměty jako WT1, kde tě dle slov @miro-hroncok učí věci, které se pevně věřím dokážeš bez problémů naučit sám, obzvlášť po absolvování PA1, PA2, OSY.

Bakaláře na FITu budeš studovat jenom jednou (snad :) ) a proto si myslím, že by byla škoda to studium nevyužít na maximum. Absolvováním obtížnějších teoretických předmětů si rozšíříš znalosti, budeš schopen se rychleji adaptovat na nové jazyky, získáš hlubší pochopení toho, co se vlastně děje pod povrchem toho PHP, které sice teď dělat chceš, ale co když za pár let změníš názor?

Osobně bych ti proto doporučil zvolit si TI nebo SI (pokud si chceš šáhnout na nějaký projekt) a webařské předměty, které tě zaujmou si dát jako volitelné předměty.

PS: Jiné obory jsem nezmínil, protože si myslím, že mají dál k programování, ke kterému tazatel směřuje.
PPS: Další otázka je, jak náročné studium chceš mít? :)

edit flag offensive delete publish link more
1

answered 2015-07-24 17:46:45 +0100

Miro Hrončok gravatar image

updated 2015-07-25 01:28:18 +0100

Víceméně souhlasím s odpovědí od @Vladimír Kotýnek. Jen chci dodat ještě několik svých postřehů.

V první řadě asi záleží, co chceš dělat. Jestli chceš dělat webíky á la v odpovědi @Montella, nebo jestli se chceš zabývat webem do hloubky. Bohužel o to druhé se spíš začne zakopávat až na magistru.

Obor Web a multimédia má tyto oborové předměty:

  • BI-MGA - s webem nesouvisí
  • BI-WT1 - naučíš se nějaké věci ve frameworku Symfony, objektově programovat v PHP
  • BI-VWM - nenaučíš se nic, ale už to jde trochu víc do hloubky
  • BI-WT2 - pokračování BI-WT1, naučíš se něco Ajaxu, velmi málo RESTu
  • BI-PGR - s webem nesouvisí
  • BI-TUR - není nijak specificky zaměřen na web

V závislosti na tom, co od tohoto oboru očekáváš, se sám rozhodni, jestli má smysl. Lepší weby tě to dělat nenaučí. Do hloubky to jde pouze v BI-VWM, ale forma předmětu (semestrálka + zkouška tipovací z fit wiki) u většiny studentů způsobí, že si z toho nic neodnesou, pokud nemají extra zájem a vůli. U učení na státnice mě celkem překavpilo, že jde o poměrně hodně zajímavou látku.

Jako absolvent tohoto oborou ho mohu doporučit z jediného důvodu: kromě BI-PGR nemá žádný oborový předmět, u kterého by se člověk zapotil. Co se týče obsahu samotného, moc ho doporučit nemůžu (oborové předměty mi nedaly nic - nada).

edit flag offensive delete publish link more
0

answered 2015-08-02 23:46:00 +0100

Jana gravatar image

updated 2015-08-02 23:52:06 +0100

Dělám webovky "strejdům" už nějaký pátek a používám ten sračkoidní cms typu joomly a prestashopu, a dělám to jenom a jenom proto, že k tomu poskytuji i webhosting, kde už dá dá i trochu zapojit mozek, obzvláště když jej jedeš na linuxu.

Myslím, že budoucnost ve webových technologiích určitě je, ale ne tak, že budeš používat joomly a soutěžit s amatéry:

1) Pokud jsi typ osvč, naučíš se dev. strukturu a fci sračkoidních a často používaných cms a eshopů a občas se najde firma, která potřebuje udělat modifikaci, kterou už kdekdo nezvládne.

2) Ono ty Joomly a spol. někdo pořád vyvíjí a to rozhodně nejsou amatéři, kteří si přivydělávají ke svému základnímu platu. Můžeš se třeba živit vývojem placených modulů a pluginů a ty nabízet na trhu.. Jako příklad mohutně vyvíjejícího Čecha ze znojemska je vývojář a tvůrce Phoca gallery

3) Nejhlouběji se dá uplatnit ve velkých nadnárodních firmách typu Google a Fb.

edit flag offensive delete publish link more

Your answer

Please start posting your answer anonymously - your answer will be saved within the current session and published after you log in or create a new account. Please try to give a substantial answer, for discussions, please use comments and please do remember to vote (after you log in)!

Add answer

[hide preview]

Question tools

Follow
2 followers

Stats

Asked: 2015-07-21 23:47:14 +0100

Seen: 1,468 times

Last updated: Aug 02 '15